Už som pár receptov s hlivou vyskúšala, ale nejako to stále nebolo ono. Respektíve som vždy čítala na hlivu samé chvály a asi som mala veľké očakávania. Po dlhej dobe som zase v obchode natrafila na hlivu a tentokrát som si povedala, že to opäť vyskúšam a rozhodla som sa pre guláš. Inšpirovala som sa niekoľkými receptami a tu je výsledok, najviac sa mi páčil tento: https://www.dcerka.sk/vegan-hlivovy-gulas/ Guláš mám veľmi rada, varí sa všetko v jednom hrnci, každým dňom chutí lepšie a pri týchto vegetariánskych verziách je aj oveľa rýchlejšie uvarený. Tento hlivový ma veľmi prekvapil svojou neskutočnou chuťou, naozaj sme si veľmi pochutili. A vy, dáte šancu tiež hlive?
Potrebujeme:
400 g hlivy
1 červená paprika
2 menšie rajčiny
1 väčšia žltá cibuľa
1 červená cibuľa
1 menšia mrkva
400 g zemiakov
1 L slepačieho vývaru
2 strúčiky cesnaku
4 PL rajčinového pretlaku
červená paprika sladká
červená paprika pálivá
soľ
rasca
bobkový list
kurkuma
korenie
majoránka
petržlenová vňať
1 zemiak alebo škrob na zahustenie
Postup:
Hlivu poriadne umyjeme a zeleninu ošúpeme a tiež umyjeme. Cibuľu nakrájame a speníme na oleji. Pridáme nakrájanú papriku a chvíľku restujeme, potom je na rade nakrájanú rajčina, chvíľu miešame. Nasypeme nakrájanú hlivu a cesnak, keď začne cesnak voňať, pridáme červenú papriku, soľ a ostatné koreniny a zalejeme vývarom. Teraz môžeme pridať zemiaky a varíme, kým nezmäknú. Keď sú zemiaky mäkké, pridáme nastrúhaný zemiak alebo škrob rozmiešaný vo vode a počkáme kým sa guláš nezahustí, ak je treba prilejeme ešte vodu, dochutíme podľa potreby, necháme ešte prejsť varom. Podávame s kváskovým chlebom, my sme mali tentokrát ražný z Biopekárne.