JABLKOVÝ KOLÁČ

Tento koláč som si zamilovala od prvého sústa, recept mám od našej susedky Janky. Pečiem ho veľmi rada, je rýchly a chutný. Takisto je variabilný, podľa toho aké ovocie doma máte v závislosti od ročného obdobia. Je výborný aj pre deti, Noemke som musela sľúbiť, že nabudúce bude čučoriedkový 🙂

Čo potrebujeme

Na cesto:

  • 200 g ryžovej krupice (samozrejme môžete použiť akúkoľvek)
  • 70 g trstinového alebo kokosového cukru
  • 100 g masla prípadne kokosového tuku
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • 1 vajce
  • 1 ČL škorice

Na tvarohovú plnku:

  • 250 g tvarohu alebo mascarpone
  • 30 dkg cukru
  • 1 ČL citrónovej kôry

Na ovocnú plnku:

  • 300 – 400 g ovocia (ja som v tomto prípade použila 400 g jabĺk)
  • 4 PL lyžice cukru prípadne medu
  • 2 PL Zlatého klasu, prípadne iného škrobu (zemiakový, ryžový)
  • škorica na dochutenie

Ako postupovať:

  1. Sypké suroviny na cesto si premiešame, pridáme zmäknuté maslo a vajce a vypracujeme.
  2. Cesto si rozdelíme na dve časti, jednu menšiu a druhú väčšiu. Tou väčšou vystelieme spodok tortovej formy, ktorú sme si vystlali papierom na pečenie.
  3. Pripravíme si tvarohovú a ovocnú plnku, každú zvlášť do misky. Na cesto vylejeme tvarohovú plnku a následne na ňu poukladáme ovocie.
  4. Na ovocie nasypeme menšiu časť cesta, rozmrvíme tak ako mrveničku.
  5. Pečieme pri teplote 175 °C cca 30-35 minút.

Tip: Ak chcete, aby bol koláč viac tvarohový pridajte ešte jeden balík tvarohu, alebo mascarpone. Prípadne môžete zmiešať 250 g tvarohu a 250 g mascarpone.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *