Tento koláč som si zamilovala od prvého sústa, recept mám od našej susedky Janky. Pečiem ho veľmi rada, je rýchly a chutný. Takisto je variabilný, podľa toho aké ovocie doma máte v závislosti od ročného obdobia. Je výborný aj pre deti, Noemke som musela sľúbiť, že nabudúce bude čučoriedkový 🙂
Čo potrebujeme
Na cesto:
- 200 g ryžovej krupice (samozrejme môžete použiť akúkoľvek)
- 70 g trstinového alebo kokosového cukru
- 100 g masla prípadne kokosového tuku
- 1 ČL sódy bikarbóny
- 1 vajce
- 1 ČL škorice
Na tvarohovú plnku:
- 250 g tvarohu alebo mascarpone
- 30 dkg cukru
- 1 ČL citrónovej kôry
Na ovocnú plnku:
- 300 – 400 g ovocia (ja som v tomto prípade použila 400 g jabĺk)
- 4 PL lyžice cukru prípadne medu
- 2 PL Zlatého klasu, prípadne iného škrobu (zemiakový, ryžový)
- škorica na dochutenie
Ako postupovať:
- Sypké suroviny na cesto si premiešame, pridáme zmäknuté maslo a vajce a vypracujeme.
- Cesto si rozdelíme na dve časti, jednu menšiu a druhú väčšiu. Tou väčšou vystelieme spodok tortovej formy, ktorú sme si vystlali papierom na pečenie.
- Pripravíme si tvarohovú a ovocnú plnku, každú zvlášť do misky. Na cesto vylejeme tvarohovú plnku a následne na ňu poukladáme ovocie.
- Na ovocie nasypeme menšiu časť cesta, rozmrvíme tak ako mrveničku.
- Pečieme pri teplote 175 °C cca 30-35 minút.
Tip: Ak chcete, aby bol koláč viac tvarohový pridajte ešte jeden balík tvarohu, alebo mascarpone. Prípadne môžete zmiešať 250 g tvarohu a 250 g mascarpone.