NARODENINOVÁ TORTA

Veľmi dlho som uvažovala akú tortu vymyslieť pre Noemi k narodkám, aby bola chutná, zdravšia a aj bezlepková. Celkom fuška, ale výsledok stál za to, čo poviete?

Potrebujeme:

Korpus

Na jeden korpus potrebujeme:

  • 3 ks vajce
  • 50 g trstinového cukru
  • 25 g kakaa

Spolu som upiekla 4 korpusy. Recept na korpus mám odtiaľto: https://www.lenivakucharka.sk/cokoladovy-kolac-pre-radost/

Parížsky krém:

  • 400 ml bezlaktózovej šľahačkovej smotany (30%percentná)
  • 200 g kvalitnej horkej čokolády (ja som mala 75 %t-nú)

Tvarohový krém:

  • 200 ml bezlaktózovej šľahačkovej smotany (30%percentná)
  • 1 balíček mascarpone
  • 1 balíček tvarohu
  • 1 biela kvalitná čokoláda
  • cukor podľa chuti
  • vanilka

Ešte budeme potrebovať:

  • ovocie na ozdobenie, v našom prípade to boli maliny, čučoriedky a jahody
  • džem na potretie korpusov

Postup:

Najprv si upečieme korpusy. Vyhrejeme si trúbu na 190 °C. Oddelíme si žĺtka od bielok. Z bielok si vyšľaháme sneh a keď už je tesne vyšľahaný, postupne pridávame 25 g cukru. V druhej miske si vyšľaháme žĺtka s tiež 25 g cukru, mixujeme cca 5 minút, kým nezdvojnásobia svoj objem. Pridáme opatrne sneh z bielok a prisypeme preosiate kakao. Podľa toho, ako veľkú tortu potrebujeme, toľko korpusov si pripravíme. Mne korpusy veľmi nepodrástli, takže sa mi nedali prekrojiť pozdĺžne, takže som ich upiekla štyri, aby som mala dve poschodia.

Príprava krémov:

Parížsky krém

Šľahačkovú smotanu privedieme k varu, ale nevaríme. Odstavíme vtedy, keď sa v hrnci na bokoch začnú tvoriť malé bublinky. Odstavíme a nalámeme čokoládu, môžeme pridať aj 1 PL trstinového cukru. Necháme vychladnúť a dáme na noc do chladničky. Na druhý deň vyšľaháme.

Tvarohový krém

Nad parou si rozpustíme bielu čokoládu a počkáme, kým vychladne. Medzitým si zmiešame mascarpone s tvarohom, cukrom a vanilkou. Vyšľaháme si šľahačku, ktorú pomaly vmiešame do mascarpone plnky a takisto pridáme aj vychladnutú čokoládu.

Zdobenie a plnenie

Dva korpusy si potrieme džemom, ideálne je keď je trošku pikantný, ja som použila malinový džem. Na spodný korpus som navrstvila parížsky krém a posypala ovocím. Vložila som ho do chladničky, aby krém stuhol. Na druhý potretý korpus džemom som natrela tvarohový krém a opäť poukladala ovocie. Na vrch som položila posledný korpus, ale pozor pretočila som ho opačne, aby som dosiahla pekný hranatý a zarovnaný tvar (pretože tvarohový korpus bol na vrchu). Dala som tiež do chladničky stuhnúť. Vytiahneme si stuhnuté naplnené korpusy a začneme potierať(zdobiť) zvyšným tvarohovým krémom, snažíme sa pekne zarovnávať a vytvárať efekt nahej torty. Keď máme povrchy korpusov potreté, vrchný korpus položíme jemne na ten spodný a dáme stuhnúť. Tortu si vyberieme z chladničky a začneme zdobiť. Fantázii sa medze nekladú. Ja som použila na vrch ovocie a kvety a poukladala rozprávkové figúrky.

Verím, že sa vám torta podarí, tak ako mne. Ak, by ste mali akékoľvek otázky alebo si nevedeli rady, napíšte mi 🙂

Katka

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *