ZAPEKANÁ ZELENINA

Túto zeleninku si radi robíme, je to rýchle, zdravé a dá sa to obmieňať podľa dostupných surovín, ktoré máme doma. Najradšej máme, keď je tam aj baklažán a strukoviny, vtedy to dostane taký mexický nádych. Môžeme to podávať samostatne, alebo so šalátom, či ako prílohu k mäsku.

Potrebujeme:

  • 6-8 kusov zemiakov (záleží od veľkosti plechu)
  • 1 ks cukety
  • 1 ks baklažánu
  • 1 ks paradajkového pyré
  • 1 šálka strukovín (môže byť mix alebo čo ľúbime) – my sme mali cícer, fazuľku a kukuricu
  • cibuľa
  • 1 kápia
  • 1 mrkva
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 100 g syr (ja som použila chedar)
  • mlieko, maslo a múku na bešamel
  • soľ
  • bylinky
  • olej na vymastenie
  • trochu trstinového cukru.

Postup:

Zemiaky ošúpeme a nakrájame na plátky, takisto si nakrájame cuketu a baklažán, ktorý si nasolíme, aby pustil šťavu. Cibuľu si nakrájame nadrobno a speníme na oleji, pridáme cesnak a kápiu, chvíľku orestujeme. Pridáme nastrúhanú mrkvu a uvarené strukoviny. Zalejeme paradajkovým pyrém a podlejeme troškou vody, osolíme, pridáme štipku trstinového cukru. Necháme prevrieť a pred dokončením nasypeme bylinky podľa chuti, ja som dala petržlenovú vňať a pažítku. Pripravíme si bešamel z masla, múky a mlieka. Pekáč si vymastíme olejom, naspodok naukladáme plátky zemiakov, osolíme, na zemiaky dáme na plátky pokrájanú cuketu, zalejeme strukovinovou zmesou. Na zmes nalejeme bešamel a nastrúhaný syr.  Ďalej ukladáme baklažán a naň opäť zemiaky, ktoré posolíme a pokvapkáme olejom. Dáme piecť na cca 200 C, cca 40 minút, kým nie je všetko mäkké a zemiaky navrchu chrumkavé. Pred dopečením môžeme ešte postrúhať syrom a dať na chvíľku do trúby, aby sa syr roztopil.

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *